İNŞAATTA 2015 YILI ‘ILIMLI BÜYÜME’ DÖNEMİ OLACAK

SEDA GÖK-ANKARA

Türk inşaat ve müteahhitlik sektörü artık dünyada marka haline geldi. Yurtdışındaki müteahhitlik hizmetlerimiz inşaat sektörünün gurur tablosu olarak yansıyor. Türk inşaat ve müteahhitlik sektörü, küresel boyutta yaşanan ekonomik krizin yanı sıra Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan siyasi krizlere rağmen başarılı işlere imza atmaya devam ediyor. Türk inşaat firmaları, kazandıkları tecrübeyle dünya inşaat sektörüne yön veren aktörler haline geldi. Sektör elde ettiği bu başarılardan aldığı güç ve prestij ile dünyadaki pazar payını arttırmaya devam etmeyi hedefliyor. Öte yandan iç pazarda kentsel dönüşüm projelerinin sektör açısından önemli bir atılım olduğu da dikkat çekiyor.

Önümüzdeki yılın Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayi açısından ılımlı büyümenin olacağı bir dönem olarak tahmin ediliyor. Seçim yılı olması ile kamu altyapı yatırımlarının hızlanabileceği öngörülüyor.  2015 yılında mevcut siyasi ve dış politik riskler çerçevesinde inşaat sektöründe yüzde 4-5 ve inşaat malzemeleri iç pazarında ise yüzde 10-12 arası bir büyüme bekleniyor.

TÜRK FİRMALARININ BÜYÜK BAŞARISI

Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri inşaat sektörünün gurur tablosu olarak karşımıza çıkıyor. Enerjiden, sulama tesislerine; elektrik santrallerinden, boru hatlarına, demiryolları, limanlar, karayolları, havalimanında marka projeler; üst yapıda prestij binalar Türk firmalarının eserleri olarak yükseliyor. Başta Rusya olmak üzere Türkmenistan, Azerbaycan, Afrika’nın hemen hemen tüm ülkelerinde Türk müteahhitlik sektörü önemli projelere imza atıyor.

Türkiye’ye ve Türk ekonomisine ciddi katkısı olan inşaat sektörü, dünya genelinde 103 ülkede 274,1 milyar dolar değerinde 7 bin 371 proje üstlendi. 2013 yılında başta Türkmenistan’da üstlenilen projeler olmak üzere, üstlenilen büyük ölçekli projeler ile ortalama proje bedeli 83,8 milyon dolar seviyesine ulaştı. Rakamlardan anlaşılacağı gibi Türk inşaat firmaları, kazandıkları tecrübeyle dünya inşaat sektörüne yön veren aktörler haline geldi.

YURTDIŞI PAZARLARDA DURUM

Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri inşaat sektörünün en kuvvetli alanlarından birini oluşturuyor. 2014 yılının ilk yarısında alınan proje sayısı geçen yılın ilk yarısına göre 2 adet artarak 116 oldu. Buna karşılık üstlenilen işlerin tutarı yüzde 14,7 gerileyerek 9,9 milyar dolara indi. 2014 yılında Irak, Libya, Rusya, Mısır ve Cezayir pazarlarında yaşanan sıkıntılar müteahhitlik sektörünün performansını bir ölçüde sınırladı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ İSTİHDAMDA BÜYÜYOR

2014 yılının tamamında inşaat sektörünün yüzde 4, yapı malzemeleri sanayi üretiminin yüzde 5,  yapı malzemeleri iç pazarının yüzde 10-12 arasında büyüyeceği tahmin ediliyor. YEM’in raporuna göre bu süreçte inşaat sektöründe istihdam 1.95 milyon ile geçen yılın aynı döneminin 111 bin kişi üzerinde gerçekleşti.  Sektör; Türkiye için oldukça önemli bir istihdam kaynağı olmayı sürdürüyor ve sürdürecek.  Öte yandan ekonomide uygulanan iç talebi sınırlayan politikalar konut satışlarını etkiliyor. Bu yılın ilk yarısında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 gerileyerek 524 bin 776 adet olduğu tahmin ediliyor. Aynı dönemde yabancıların konut alımı ise yüzde 62,5 arttı. Buna karşın inşaat sektörü istihdamını arttırıyor. 2014 yılı ilk yarısı sonunda inşaat sektöründe istihdam 1.95 milyon ile geçen yılın aynı döneminin 111 bin kişi üzerinde.  Rakamlarda sektörün Türkiye için oldukça önemli bir istihdam kaynağı olduğunu gözler önüne seriyor.  

YENİ PROJE İŞTAHI SÜRDÜ

Bu yılın ilk altı aylık döneminde yeni konut yapı ruhsatları metre kare olarak yüzde 35,7 artarak 84 milyon metrekareye ulaştı. Konut dışı binalar için alınan yapı ruhsatları ise metre kare bazında yüzde 36,2 artarak 28,6 milyon metre kare olarak kaydedildi. Otel, ofis, ticaret binaları ile sanayi-depo binalarının tamamında alınan yapı ruhsatlarının önemli ölçüde arttığı dikkat çekti.

DÜNYADA NELER OLUYOR?

Gelişmiş ve gelişen ülkelerdeki ekonomik performanslar inşaat sektörüne de kendisini hissettirdi. ABD’de inşaat, konut ve gayrimenkul sektörü 2014 yılında hızlı bir büyüme gösterirken, AB inşaat sektörü de uzun bir aradan sonra yeniden büyüme ivmesi yakaladı. Buna karşılık gelişen ülkelerde ise inşaat sektörlerinde büyüme yavaşlıyor. Çin ve Hindistan’da yavaşlayan inşaat sektörlerindeki büyüme, Rusya ve Brezilya’da ise neredeyse durma noktasına geldiği ifade ediliyor

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>