SEDA GÖK-İSTANBUL
Girişimsel kardiyoloji alanında kalp damarı içinde kullanılan ileri teknolojili stent, katater ve çeşitli yan ürünleri 2007 yılından beri yüzde 100 Türk yatırımı olarak Çatalca’daki tesislerinde üreten Alvimedica, önümüzdeki 5 yıl içinde bu alanda dünyanın ilk 5 firması arasında olmayı hedefliyor.
Bu kapsamda özellikle ABD pazarına yönelik çalışmalara ağırlık veren Alvimedica, stent ve katater alanında dünyanın en büyük ve girmesi en zor olan pazarı ABD’ye giriş için de gün sayıyor.
ABD’nin bu alandaki izin otoritesi olan FDA onayıyla büyümesini hızlandırmayı hedefleyen Alvimedica, bu sayede FDA’dan onay alan vücut içine giren cihazlarda ilk Türk tıbbi cihaz üreticisi olacak.
Alvimedica CEO’su Cem Bozkurt, gelecek 5 yıl içinde, bu alanda dünyanın en büyük 5 firmasından biri olmayı hedeflediklerini söyledi. Gazetecilerle bir araya gelen ve sorularını yanıtlandıran Bozkurt, önümüzdeki dönemde pazarlama çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi. Bu kapsamda başta ABD olmak üzere bütün dünya ülkelerine yönelik çalışma yürüteceklerini anlatan Bozkurt, CID firmasıyla yaptıkları başarılı birleşme sonrasında daha hızlı büyüme gösterdiklerini kaydetti.
İKİNCİ FABRİKA YATIRIMI 2015’TE PLANLANIYOR
Alvimedica CEO’su Cem Bozkurt, Çatalca’daki tesislerinin kendi alanında en modern üretim tesis olduğunu ve 2015 yılında üretim kapasitesini arttırmak için mevcut tesislerinin yanında bulunan arazilerinde ikinci fabrika yatırımı yapmayı planladıklarını kaydetti.
Halen dünya genelinde 55’ten fazla ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Bozkurt, 50 yılı aşkın süredir üretim yapan İtalyan CID’in satın alınmasının ardından birleşmenin de başarıyla tamamlandığını anlattı. Bozkurt, en büyük pazar olan ABD’nin bu alandaki izin otoritesi FDA onayıyla büyümenin hızlanacağını belirterek, “Bildiğimiz kadarıyla FDA’dan onay alan ilk Türk tıbbi cihaz üreticisi olacağız. Vücut içine giren cihazlarda ilk olduğumuzu biliyoruz” dedi.
HIRVATİSTAN’DAKİ HASTANE İÇİN GERİ SAYIM
Alvimedica’nın Türkiye ve İtalya’da üretim yaptığını; ABD, Hindistan ve Çin gibi büyük pazarlara girişlerin ardından organik ve inorganik büyümesini sürdüreceğini kaydeden Bozkurt, ayrıca Hırvatistan’ın Split şehrinde Ocak ayında 54 yatak kapasiteli hastane yatırımlarının hizmete gireceğini bildirdi.
Hastanenin yatırım maliyetinin 22 milyon Euro ve havalimanına 17 kilometre uzaklıkta olduğunu anlatan Bozkurt, bünyesinde hibrid operasyonel odaları ve katater laboratuarlarının da bulunacağını söyledi.
Türkiye’nin yurtdışına yaptığı ilk yataklı hastane olması yanında, hekimlere yüksek dereceli uzmanlık eğitimi verileceğine dikkat çeken Bozkurt, bu yatırım modeli ile başka ülkelerden de hastane kurma teklifi geldiğini, kendilerinin de sadece know-how sağlayabileceklerini söylediklerinin altını çizdi.
Hastane yatırımını ilk aşamada Türkiye’de yapmayı planladıklarını ancak planlama ve bürokratik sıkıntılar nedeniyle yurtdışına yöneldiklerini anlatan Bozkurt, Split Bölgesi’nin Avrupa’nın diğer bölgelerine yakınlığı ve Hırvatistan Hükümeti’nin yatırım yapma sürecinde sağladığı bürokratik kolaylıkların yatırımın tamamlanma sürecini hızlandırdığını kaydetti. Bozkurt, Hırvatistan’ın yatırım için 2 hafta gibi kısa sürede kanun çıkardığını, üstelik Hırvatistan’ın tamamında yatırım izni verildiğini anlattı.
BOZKURT’TAN TEKNOPARK SİTEMİ
Yapımına 4 yıl önce başlanılan Çatalca’daki Biocity Teknopark girişiminin de zorlukla ilerlediğine değinen Bozkurt, “Dosya 4 yıldır masada duruyor. Eğer 4 yıl önce böyle bir teknoparkımız olmuş olsaydı, bu 4 yılda 37 milyar dolarlık ihracat yapılabilirdi” dedi.
ALATON: SPLİT’E GİTTİĞİMİZ İÇİN ÜZÜLÜYORUM
Alvimedica’nın ortakları arasında bulunan duayen işadamı İshak Alaton, Alvimedica’nın İstanbul’a bir hastane kurmak istediği ancak sürecin uzaması nedeniyle Hırvatistan’ın Split şehrine yatırım yapılmak zorunda kalınmasına üzüldüğünü anlattı. Alaton, “Bir Türk olarak Çatalca’da bu hastaneyi kuramayıp Split’e gitmemiz dokunuyor. Üzülüyorum” dedi.
DUAYEN SANAYİCİDEN İHRACAT HEDEFİ UYARISI
Öte yandan Türkiye’de son 5 yıl içinde yüksek katma değerli sanayi ürünlerine geçişe yönelik hiçbir yatırımın olmadığını vurgulayan Alaton, “Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefi var. Son üç yıldır 150 milyar dolarlarda sıkıştık. Ben diyorum ki, bırakın 500 milyar doları 200 milyar dolar bile zor” diye konuştu.
“KEŞKE SAĞLIK SEKTÖRÜNE DAHA ÖNCE GİRSEYDİM”
Alvimedica’nın yatırım alanı olan tıbbi cihazlarda katma değerin yüzde 200-300 aralığında olduğunun altını çizen Alaton, “Bütün arkadaşlarıma söylüyorum, gelin bu alana yatırım yapın diye ama 7 yıldır bir tek biz varız. Biz Türkler neden bu kadar geç uyanıyoruz” dedi. Alaton, sağlık sektörüne bu kadar geç yatırım yapmasını ise “Keşke sağlık sektörüne daha önce girseydim” diye değerlendirdi. Alaton, Türk firmalarını hızla başta sağlık olmak üzere gelecek 50 yılda büyüyecek olan sanayi kollarına yatırım yapmaya çağırdı.
Öte yandan Alvimedica’nın ABD pazarına yönelik çalışmalarını değerlendiren Alaton, “Bu pazarda ürünlerimiz iki yıl test edildi. Amerika’daki hastaya Çatalca’da üretilen stent takılacak. Artık ABD firmalarla rekabet edeceğiz. Türkiye’de göremediğimiz ilgiyi ABD’de gördük” dedi.
“BANA TEKNOPARKLAR HEYECAN VERİYOR”
Son 10 yıldır inşaat sektörüne yönelik projelere girmek istemediğine de değinen Alaton, “Artık herkesin yaptığı iş bana heyecan verici değil. Benim orada yenilik anlamında bir katkım olamaz. Teknoparklar ise bana heyecan veriyor” dedi.