SEDA GÖK-ANKARA
Türkiye genelinde 35 bin 351 yerleşim biriminde 16 bölge birliği, 1631 Tarım Kredi Kooperatifi ve 193 hizmet bürosu ile 1.1 milyon çiftçi ortağına bin 600’ü ziraat mühendisi olmak üzere 7 bin 553 personel ile hizmet veren Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri(TTKK)’nde yatırım dönemi yaşanıyor.
Son dört yıllık dönem içerisinde toplam 500 milyon TL’lik yatırım gerçekleştiren Tarım Kredi Kooperatifleri, bu yıl da gerek yurtiçi gerekse yurtdışına yönelik yatırım sürecini devam ettiriyor. “Devlete yükümüz yok” diyen Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, bu yatırımları kendi kaynaklarıyla yaptıklarına dikkat çekti. Devletten sonra tarıma en fazla yatırım yapan kuruluş olduklarını vurgulayan Kutlu, yaklaşık 60 milyon Euro tutarındaki gübre fabrikalarının Kasım ayında tamamlanarak, bu yıl sonuna kadar hizmete girmesini hedeflediklerini söyledi.
Kutlu, “Gübretaş şirketimizce Kocaeli-Yarımca’da ülkemiz için stratejik öneme haiz 60 milyon Euro‘luk NPK (gübre fabrikası) tesisi ve amonyak tankı inşa ediyoruz. Gübretaş’ın üretim gücü”nü artırmak için önemli bir yatırım kararı alındı: Şirket tarihinin en büyük yurtiçi tesis yatırımı özelliğini taşıyan bu yatırımla, Kocaeli-Yarımca’da bulunan eski üretim teknolojisine sahip fabrikalarımızın revizyon ve modernizasyonuna ilaveten 25 bin tonluk Amonyak Tankı inşa ediliyor. Bu yatırım tamamlandığında tesislerimiz, Türkiye’nin çevre duyarlılığı yüksek en modern gübre fabrikası haline gelecektir. Uluslararası proses ve güvenlik standartlarına uygun şekilde yenilenen fabrikalar sayesinde Yarımca’daki üretim kapasitemiz 685 bin ton olarak daha kaliteli ve ekonomik üretim girdileri ile devam edecektir. Bunun yanı sıra farklı ürün segmentlerindeki üretim kabiliyetini artırmak amacıyla inşasına başlanan 25 bin tonluk amonyak tankının da 2015 yılında tamamlanarak devreye alınmasını planlıyoruz” diye konuştu.
GÖZLER; KUZEY IRAK, ÜRDÜN VE TUNUS’TA
Doğalgaz maliyetinin düşük olduğu ülkelerde gübre fabrikası yatırımı yapmak konusunda araştırma çalışmalarına devam ettiklerine de değinen Kutlu, bu kapsamda başta Kuzey Irak olmak üzere Ürdün ve Tunus’a odaklandıklarını kaydetti. Kutlu, “Bu ülkelerde yatırım yapmak için araştırmalarımız sürüyor. Kuzey Irak’ta krizin sonuçlanmasını bekliyoruz. Irak hükümeti ile de gerekli temaslarda bulunuldu. Ortalama olarak 250-300 milyon dolar değerinde bir gübre fabrikası yatırımı yapmayı öngörüyoruz” dedi.
“2014 HEDEFLERİNİ YAKALAYACAĞIZ”
2002 yılında Türkiye genelinde çiftçi ortaklarına 302 milyon TL kredi kullandırırken, 2013 yılında bu rakamın 5.223 milyar TL’ye ulaştığına değinen Kutlu, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin geçtiğimiz yıl yüzde 20.7 büyüdüğünü söyledi. Kutlu, bu yılın ilk 8 ayında ortaklara 2 milyar 961 lira milyon kullandırılarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artış sağlandığını belirterek, “2014 yılı kredi hedefi ise 5 .750 milyar TL’dir. 2015 yılında ise ortalama olarak en az yüzde 10 oranında büyüme öngörüyoruz” dedi.
TARLADAN MARKETE, ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE DOĞRUDAN SATIŞ
Geçtiğimiz yıl 367 bin ton ortak ürünü aldıklarını ve bu yıl 450 bin ton ürün alımı hedeflediklerini bildiren Kutlu, “2014 yılının ilk 8 ayında ise 149 bin ton 148 milyon liralık ortak ürünü aldık. Hasat dönemi itibariyle ürün alımları yılın ikinci döneminde yapıldığından ürün alımlarımız artarak devem etmektedir. 2014 yılı sonunda ise 295 milyon TL tutarında ürün alımı hedefliyoruz. 2014 yılının ilk 8 ayında da 2,4 milyar TL’lik tarımsal girdi satışı gerçekleştirdik. Ayrıca bu yılın ilk 8 ayında 860 bin ton gübre, 151 milyon lt motorin, 400 bin ton yem ve 20 bin ton sertifikalı tohumluk satışı yapıldı” dedi.
ORTAK SAYISINI ARTTIRIYOR
Bu yılın ilk 8 ayında 19 bin 250 yeni ortak kaydı yapıldığına da değinen Kutlu, “Kırsal alandan büyük şehirlere göç yaşanan bir ortamda Tarım Kredi Kooperatifleri olarak bir önceki yıla göre aynı artış devam etmiştir. Bunun yanında aktif ortak sayısında da %5 artış sağlanmıştır. 2014 yılı sonunda 38 bin tarımsal üreticiyi yeni ortak olarak kooperatiflerimize ortak yapmayı hedef olarak belirledik” dedi. Kutlu ayrıca halen bin 600 ziraat mühendisi ile hizmet verdiklerini ve önümüzdeki günlerde 140 ziraat mühendisi istihdamı için hazırlıkların devam ettiğini sözlerine ekledi.
300 BİN ÇİFTÇİYE EĞİTİM VERİLECEK
Bu yılın ilk altı aylık döneminde 138 bin çiftçiye eğitim verdiklerini ve yıl sonunda bu rakamın 300 bine ulaşacağını anlatan Kutlu, “Tarımsal üretimde ürün kalitesinin artırılması, verimin yükseltilmesi, ürün kayıplarının azaltılması dolayısıyla sağlanacak verim artışıyla üreticilerin refah seviyelerinin artırılması doğrultusunda çiftçilere yönelik yerinde ve etkin eğitim faaliyetleri artarak devam edecektir” diye konuştu.
“TARIM SİGORTASI POLİÇE KESİMİNDE TÜRKİYE BİRİNCİYİZ”
Kredilerin geri dönüşünün %50’lerden % 98’e yükseldiğine dikkat çeken Kutlu, 2013 yılında 217 milyon TL, 2014 yılının ilk 6 ayında ise 192 milyon sigorta primi ürettiklerini vurguladı. Kutlu, “2014 yılının ilk 6 ayında ise 192 milyon lira sigorta pirimi üretildi. 2014 yılı sonu sigorta pirimi üretim hedefi ise 272 milyon TL’dir. Bu yıl yaşanan doğal afetler sigortanın öneminin çiftçiler tarafından daha iyi anlaşılmasını sağladı. Tarım sigortalarında poliçe kesiminde Türkiye birincisiyiz. Tarım sigortalarında ise bu yılın ilk altı ayında 153 milyon lira sigorta primi üretilerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37’lik artış sağlanmıştır.”