Kozmetik ve temizlik ürünleri pazarının iç pazardaki gelişiminde ise genç nüfus tetikleyici oldu
Temizlikte Ortadoğu’nun yeni oyuncusu olduk
SEDA GÖK
Dünya standartlarında üretim yapan kozmetik ve temizlik ürünleri sektörü, Ortadoğu ülkelerinde önemli oyuncular arasında yerini aldı. Sektör, Rusya başta olmak üzere Irak ve İran’a, Bulgaristan’dan Cezayir’e yaptığı ihracat miktarıyla dikkat çekiyor. İthalata bağımlı olmasına rağmen gelişim hızı anlamında birçok sektörü geride bırakan kozmetik ve temizlik ürünleri, gelecek 5 yıl içinde önemli başarılara imza atacağı öngörülüyor.
Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği (KTSD) verilerine göre, Türkiye’de kozmetik sektöründe üretici ve ithalatçı olmak üzere toplam 2 bin 400 firma faaliyet gösteriyor. Sadece deterjan ve temizlik ürünleri sektöründe ise bu rakamın tahmini olarak 750 civarında olduğu belirtiliyor. Sektörün en büyük avantajı ise kurulu kapasitenin gelişimin de göz önünde bulundurularak yüksek oluşu, sipariş ve üretimlerde hızlı, esnek hareket edebiliyor olması gösteriliyor.
Dünyanın en büyük kozmetik fuarlarından biri kabul edilen Beautyworld Middle East Fuarı’nın iki yıldır üst üste ana sponsorunun Türkiye olmasının olumlu etkilerini gördüklerini belirten sektör temsilcileri, ayrıca Türk dizilerine olan rağbetin de Türk firmalarının Ortadoğu pazarında daha hızlı yol almasına neden olduğu kaydediliyor.
İTHALATA BAĞIMLI GELİŞİM…
Böylesi bir sektörün en önemli sıkıntısı ise üretimde kullanılan hammaddelerin ithalata bağımlı olması… Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz ve diğer pazarlarda politik gündemden dolayı yaşanan belirsizliklerin ana hammadde fiyatlarına yansıdığını anlatan sektör temsilcileri, ancak buna rağmen pazarda ciddi bir dalgalanma beklemediklerini belirtiyorlar. Sektör temsilcileri 2013 yılında ana hammadde fiyatlarında düşüş umarken, bu senenin 2012 yılına paralel bir yıl olacağını tahmin ediyorlar. Ayrıca sahte ve taklit ürünlerinde sektörün yaşadığı diğer problemler olarak sıralanıyor. Sektör temsilcileri, bu alandaki denetimlerini masa başı yapmasını eleştiriyorlar.
2012’DE YÜZDE 13’LÜK BÜYÜME…
Sektör, 2012 yılında yüzde 13 oranında büyüme gerçekleştirdi. Kozmetik, deterjan ve hijyenik kağıt sektöründe 2012 yılını tahmini 13 milyar TL ciro ile kapattı. Büyüme hızında genç nüfus ve tüketim alışkanlıklarındaki değişim de etkili oluyor.
Yasal boşluklar ve eleman yetersizliği nedeniyle taklit ürünlerle yeterince güçlü mücadele yapılamamasının sektörün önemli sorunlarının başında geldiğini belirten sektör temsilcileri, 2012 yılı içinde güzel başarılar elde edildiğini söylüyorlar. Sektör aktörleri, büyümenin ilerleyen yıllarda da devam edeceğinde birleşiyorlar.
Sektördeki kayıt dışı ve denetimsiz çalışan iş yerlerinin kayıt altına alınmasının gerekliliğine dikkat çekilirken, ülke nüfusunun genç olmasının sektörde büyüme potansiyelini artırdığını vurgulanıyor.
Sahte ve taklit ürünlerle mücadelenin yasal boşluklar ve eleman yetersizliği sebebiyle yeterince güçlü yapılmamasının sektörün önemli sorunlarının başında geldiğine işaret edilirken, bu konularda yapılacak çalışmalar ile sektörün sağlıklı büyümesinin önündeki engellerin kalkacağı söyleniyor.
SEKTÖR AR-GE VE MARKA YATIRIMINA DESTEK İSTİYOR
Sektör, ürün farklılaştırmaya yönelik Ar-Ge yatırımları ile marka çalışmalarının desteklenmesini istiyor. Özellikle sektöre yönelik hammadde ithalatında mevzuat uygulamaları ve sektörün üretim ve ihracat yapabilme yeteneğine etkileri incelendikten sonra gereksiz bürokratik işlemlerin ortadan kaldırılmasının da önemli katkı sağlayacağı belirtiliyor.
İZMİR TİCANRET HABER MERKEZİ SG 5 ŞUBAT 2013