Koçluk en genel ifadeyle “kişinin bulunduğu noktadan gitmek istediği noktaya ulaşmasında ona destek ve itici güç olmak” olarak tanımlanıyor. Bu anlamda koçluk hizmeti alan danışanın en büyük kazanımı istediği konuma kavuşmak… Öz farkındalık, kişinin kendi değerlerini daha iyi tanıması ve bu değerlere uygun yaşaması, seçeneklerin araştırılması ve artırılması, alınan kararların sorumluluğunun üstlenilmesi ve kişinin çevresiyle kişiliğini daha iyi yansıtan bir ilişki kurması da kazanımlar arasında sayılıyor.
Profesyonel koçluk ile iş dünyası aslında bilinçli olmayan bir şekilde 2000′li yılların başında tanıştı. Bugün tahminen 40 milyon TL’lik pazar büyüklüğüne ulaştığı ifade edilen bu hizmet sayesinde şirketlerin daha etkili stratejiler oluşturduğunu, performans ve verimliliğini artırdığını ve bu hizmeti alan şirketlere yenilerinin eklenmesini sağladığını görüyoruz.
Tam olarak ne isteyeceklerini, ne alacaklarını bilmeden koçluk talep eden firmalara karşı, bu alanda kendini geliştirmeye çalışan danışmanlar ile sektör gelişmeye başladı. Bugün ise Türkiye’de koçluk pazarı, yarattığı katma değerle parlak mesleklerden biri haline geldi.
Türkiye koçluk pazarında, bugün itibarıyla temel yetkinliklerin öğretildiği koçluk eğitimlerini tamamlamış 700 civarında “profesyonel koç” olduğu tahmin ediliyor. Özellikle son beş yılda pazarın 10-15 milyon TL büyüdüğü ifade ediliyor.
Araştırmalar, koçluğu uygulayan şirketlerin altı kat daha fazla verimli olduğunu gösteriyor. Koçluğu bünyesine alan şirketlerde liderlik daha etkili uygulanıyor, buna bağlı olarak daha az eleman dolaşımı oluyor. Koçlukla yönetilen şirketlerin daha etkili stratejiler oluşturduğu görülüyor. Koçluk sayesinde yöneticiler takımlarını daha iyi motive ediyor, uyumlu çalışma ortamı yaratılıyor.
İnsanların işlerini bırakmalarının en önemli nedeni olarak bağlı oldukları yöneticiler gösteriliyor. Yüksek performanslı çalışanlarını kaybetmek istemeyen şirketler, yöneticilerinin yetkinliklerini en etkin şekilde artırmak amacıyla koçluk hizmeti aldırıyor.
Yöneticiler, özellikle iletişim-ilişki yönetimi yetkinliklerini geliştirme, yöneticilik becerilerini artırma ve kariyer hedeflerine ulaşmada, iş-özel yaşam dengesini sağlamak için ya da farklı kariyer hedefleri ile ilgili koçluk hizmeti alabiliyor.
Türkiye’de koçluk hizmetleri daha çok kurumsal ve uluslararası şirketlerde tanınıp kullanılırken, dünyada bilişim teknolojilerinden sonra en hızlı gelişen ikinci meslek olarak dikkat çekiyor. Koçluğun birçok alt dalı var. Tıpkı psikoloji ve terapi alanlarında olduğu gibi koçun da ihtisas alanları zaman içinde aldığı eğitimler ve deneyimlerle şekilleniyor.
Bankacılıktan otomotive, teknolojiden turizme pek çok sektörün firma ve yöneticilerine hizmet veren koçluk hizmeti, geleceğin parlak mesleği olarak görülüyor.
Bugün Türkiye’deki işletmelerin yüzde 95’ni KOBİ’ler oluşturuyor. Bu rakam üzerinden bakarsak, her KOBİ’nin de bir ‘Şirket Koçu’nun olması gerekmiyor mu?