CerModern, tarihin içinde sanatı yaşatıyor

Modern Sanatlar Merkezi olarak 1 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen CerModern, 11 bin 500 metrekarelik bir alanda sanatsal çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor.

304865_457334674289589_940649141_n

Ulusal Mimari Projesi Yarışması kapsamında 1992 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları alanında bulunan Cer Atölyeleri / Tren Bakım Hangarları’nın yıkılacağı belirtilmiş; 1995 yılında ise Cer Atölyelerinin Korunması ve Çağdaş Sanatlar Müzesi’ne dönüştürülmesine ilişkin ilgili kurumlarca karar alınmış. Ancak aradan geçen süreçte demiryolu güzergahı değiştirilmiş ve dört birimden oluşan atölyelerin iki biriminin yarıya yakını yıkılmış.

Rölöve ve Restitüsyon çalışmalarında “üç eşit dikdörtgen” birimden oluşan özgün kitlenin, Cumhuriyetin ilk yıllarında demiryollarının millileştirilmesi sürecinin hemen ardından inşa edildiği anlaşılmakta. Bu nedenle mimari değeri ne olursa olsun tarihimiz açısından önemli bir “anı” değerine sahip. Özgün kitleye eklenen ikinci dönem hangar binası ise özgün kitle ile uyum içinde.

Her iki dönemde de inşa edilmiş yapıların cephe niteliği, dönemin cephe anlayışını göstermesi, Osmanlı Mimarisi’nden Çağdaş Mimari’ye geçişin bazı öğelerini taşıması, Ankara’daki Endüstri Arkeolojisi’nin sınırlı örneklerinden birisi olması, konumu ve yeni işlevi nedeniyle kentsel dönüşümü sağlayabilecek niteliklere sahip olması nedeniyle korumaya değer nitelikler gösteriyor. Zira müze yapısı, eski ile yeninin zıtlığı ve birlikteliği, yapıldıkları dönemin kesitinin algılanabildiği birbirlerine öykünmeden, uyumlu bütünü oluşturur nitelikte tasarlanıyor.

 

CerModern Sanatlar Merkezi

Modern Sanatlar Merkezi olarak 1 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen CerModern, 11 bin 500 metrekarelik bir alanda sergi galerileri, fotoğraf galerisi, müze mağazası, konferans ve çok amaçlı salonu, sanatçı ikameleri, kafe ve heykelpark alanıyla sanatsal çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor.

Sürekli yenilenen, değişime açık ve çok yönlü, “aktif bir yaşayan kültür merkezi” olma hedefiyle yola çıkan Cermodern, insanların gündelik yaşamlarında sanata yer açmasını ve daha fazla kişinin sanat eserleriyle buluşmasını sağlamak için çaba sarf ediyor.

 

 Dış-Alan

 

CerModern’in giriş katındaki ana salonlarda dönüşümlü olarak, yılda dört kez olmak üzere kendi derlediği sergiler ve uluslararası galeri ve müze ağlarıyla yakın işbirliği içinde derlenen çalışmalar sergileniyor.

Örneğin Hollandalı sıra dışı fotoğrafçı Erwin Olaf’ın Türkiye’deki ilk sergisi olan “Captured Senses”  CerModern’de açılmıştır. Serilerinde sıra dışı olanın güzelliği, şiddete duyulan aşk gibi temaları işleyen, fotoğrafları ve renklerini bir ressam titizliğinde kurgulayan Erwin Olaf, dünyanın değişik yerlerinde açtığı sergilerle adından sıkça söz edilen fotoğrafçıların başında gelmekte. Çarpıcı ve özgün tarzıyla bilinen Olaf, ünlü markalar için çektiği reklam fotoğraflarıyla da birçok ödül almıştır.

Öte yandan uzun bir zaman dilimi içerisinde birçok ülkeye yayılan FLUXUS, Ankara’da CerModern’de sanatseverlerin beğenisine sunulmuş. Sanatsal karşılaşmaların, etkinliklerin, düşüncelerin, işlerin oluşturduğu çok boyutlu bir ağ olan FLUXUS’ta, ister müzik veya sözel sanatlardan, plastik sanatlardan veya dans alanından olsunlar, bağımsız olanlar da dahil tüm FLUXUS sanatçıları belirli sanatlararası sınırları aşan bir anlayışla çalışmışlardır. 1960’lı yıllardan beri Kuzey ve Güney Amerika’da, Batı Avrupa’da olduğu gibi Asya’da da genç kuşaklar FLUXUS-Sanatçılarının düşüncelerini, uygulamalarını benimsemişler ve FLUXUS, gösteri ve video sanatı, minimalizm, kavramsal sanat, deneysel film ve ses sanatları için yoğun heyecan kaynağı olmuştur. FLUXUS-Sanatçılarının mizah yüklü anti-sanat ve sanatlararası sınırları aşan etkinlikleri onun günümüze dek sürdürülmesinin, yaşatılmasının itici gücü olmuştur.

 

CerModern, 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Salvador Dali’nin, “İlahi Komedya”, “Sürrealizm İzleri”, “Gala ile Akşam Yemeği” adlı 3 ayrı başlıktaki eserlerini Başkentli sanatseverlerle buluşturmuş. Başkentlilerin yoğun ilgisi ile karşılanan Salvador Dali Sergisi InArtis ile Kült işbirliğinde gerçekleştirilmiş.

Türkiye – Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 400. yılı kutlamaları çerçevesinde Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve Rijksmuseum Amsterdam işbirliğiyle “M.C. Escher ve Çağdaşları – Sonsuz Evrenler” sergisi gerçekleştirilmiştir. Hollandalı çizgi sihirbazı M.C. Escher ve Çağdaşları sergisi bugüne kadar grafik sanat ve matematiksel sanatla ilgili Türkiye’de açılmış olan en kapsamlı sergi olup, M.C. Escher’in eserleri Türkiye’de ilk kez sergilenmektedir. Sergi, M.C. Escher’in eserlerinin yanında matematiksel sanat alanında önde gelen isimlerden olan Jesserun de Mesquita ve Gerrit Dijsselhof’un eserlerinin yer aldığı toplam 67 parçadan oluşmaktadır.

Edebiyat alanında yürüttüğü projeleri “CerEdebiyat” başlığı altında gerçekleştiren CerModern, Ankara edebiyat ortamına yeni bir soluk getirmektedir. CerEdebiyat, edebiyatımızın önemli isimlerinden Özcan Karabulut koordinatörlüğünde, Dünyanın Öyküsü Dergisi ve diğer edebiyat örgütlerinden farklı bir anlayışla çalışma yürüten, Dünyanın Edebiyat Kulübü ile işbirliği halinde gerçekleştirilen çok katmanlı bir projedir. Öykü, şiir, roman, deneme, eleştiri gibi yazınsal türler üzerine kuramsal çalışmaları ve uygulamaları içeren atölye çalışmaları, söyleşiler, edebiyata ilgi duyan herkesin, yazınsal yeteneklerini, okumalarını geliştirmeyi hedeflemektedir. Ceredebiyat bünyesinde gerçekleştirilecek olan edebiyat söyleşileri aracılığıyla okur-yazar buluşmaları sağlanacaktır. Bu doğrultuda edebiyat dünyasının önemli kalemleri ile Başkentli edebiyatseverler arasındaki mesafeler de kısalacaktır.

StüdyoCer

Genel sanat yönetmenliğini Erdal Beşikçioğlu’nun yaptığı, CerModern Sanatlar Merkezi’nin özgün sahne sanatları projesi olan “StüdyoCer”, 2012-2013 tiyatro sezonunda kapılarını sanatseverlere açtı.

Tiyatro oyunları, okuma tiyatroları ve tiyatro atölye çalışmalarını kapsayan proje, sanat dünyasına özgür, özgün, yaratıcı ve eleştirel bir bakış açısı geliştirmeyi amaç edinmiştir. Proje kapsamında sergilenecek tüm performanslar üretim içinde öğrenim düşüncesini benimsemektedir. Bu sayede, yaratılan oyun, salt bir metin olmaktan çıkıp, izleyiciye doğrudan ulaşacak bir gerçeklik haline gelecek.

287320_454558824567174_1883072274_o

 

CerÇocuk Sanat Atölyesi Çocuklar için, Çocuklarla Sanat…

11 Aralık 2011 tarihinde “CerÇocuk” olarak faaliyete geçen çocuk atölyesi, resim, heykel, kolaj gibi plastik sanatların tüm olanaklarını kullanarak çocukları sanatla desteklemeyi; onların bilişsel, zihinsel, duygusal ve sanatsal gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Sanatın bir iletişim aracı olduğu gerçeğinden hareketle, 7-12 yaş grubu ile devam eden atölye çalışmalarında çocukların bireysel potansiyellerini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar yapılıyor.

 

TİCARET HABER MERKEZİ SG ÖZEL 9 ARALIK 2013

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>