SEDA GÖK
GÜNDEME DAİR…
Teknoparklar; üniversite, sanayi ve kamunun el ele vererek katma değerli yüksek ürünlerin üretilmesini sağlamak için kendi dünya markalarını yaratarak rekabet gücünü arttırmayı hedefleyen bir yapıya sahip.
Bugün Türkiye’de 52 ilde bulunan 81 teknoparkın 56’sı faaliyette… Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının verilerine göre 21 bölgenin altyapı çalışmalarına devam ediliyor. Teknoparkların 19 tanesi OSB sınırları içerisinde, diğerleri üniversite sınırları içinde yer alıyor.
Bu teknoparklarda 4 bine yakın firma faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar Türkiye genelindeki teknoparklarda toplamda 1643 patent başvurusu yapılırken, bunun 591 adedi tescil edildi. Ayrıca faydalı model olarak ise 159’unun tescili yapılırken, 51’inin ise başvuru aşamasında olduğu görülüyor.
Faaliyette bulunan 56 bölgede hâlihazırda 8 bin 316 proje sürdürülüyor. Buralarda son beş yılda toplam 20 bin proje bitirildi. Ancak, son dönemde Türkiye’de Endüstri 4.0 konuşulurken bu rakamlar sizce yeterli mi?
Teknoparkların toplam cirosu 35 milyar TL’yi geçmiş durumda. Bu rakam teknoparklarda üretilen projelerin getirdiği gelir. Buralarda düşünce ve buluşlar ürüne dönüştürülüyor. Buluşların, sonrasında seri üretimi yapılıyor. Bu, kartopu şeklinde artarak büyüyor.
Ancak üniversite kampüsleri içerisinde teknopark yapılanmasına yeterli alan olmayabiliyor. Teknopark alanlarının oluşumunda kamu desteği hem maddi, hem de Teknoloji Geliştirme Bölgesi(TGB) alanlarının genişletilmesi konusunda gerekiyor. İstanbul ve Ankara’daki teknoparkların çoğunda ofis alanları mevcut talebe yeterli gelmiyor. Diğer bölgelerdeki teknoparklarda da kapasitenin büyük bir bölümü kullanılmakta… Ancak unutulmaması gereken, teknoparklar ölçek ve yapı olarak birbirinden çok farklı… Ama hepsinin ana hedefleri; Ar-Ge projeleriyle Türkiye ekonomisine katkı sağlamak.
Ege Bölgesi’nde; İzmir ilinde 4 adet, Muğla, Denizli, Afyon-Uşak, Kütahya ve Manisa illerinde birer adet olmak üzere toplam 9 adet TGB mevcut.
Bakanlık verilerine göre; Ege Bölgesi’nde kurulan ilk TGB olan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi bugün itibariyle faaliyette olan 135 firmasında 707 personel istihdam etmekte ve bölgeden yapılan 21 milyon dolarlık ihracatı ile ülkemiz ekonomisi için bir katma değer yaratıyor.
İzmir’de yer alan Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi, daha sonra kurulmasına rağmen hızlı bir gelişim göstererek 3 yıl içerisinde 67 firmasında 920 personel istihdam etmiş ve 1 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaştığı görülüyor. İzmir ilindeki diğer iki Bölge de yolun henüz başında olup, ilerleyişlerini olumlu şekilde sürdürüyor.
Ankara ve İstanbul’dan sonra teknoparklar konusunda yıldızı parlayan İzmir, bu alanda özellikle uzmanlaşma eğilimi ile diğerlerinin arasından sıyrılıyor. Sağlık ve teknik tekstil başta olmak üzere kendine belirlediği alanlarda emin adımlarla ilerliyor. Önümüzdeki günlerde teknopark başlığında İzmir’in ismini daha fazla duyacağız gibi görünüyor. Ancak kurulma aşamasında olanların ne zaman faaliyete geçeceği ise merak konusu!…