Haberleşme alanında Türkiye’nin 2018 yılı çalışma programını inceledim. Buna göre Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 2018 çalışmalarını sizler için özetledim. Buna göre bakın bu yıl neler yapılacak…
Uluslararası Siber Güvenlik Tatbikatı gerçekleştirilecek. Siber güvenlik terimleri sözlüğü mobil uygulaması ile birlikte oluşturulacak. Sosyal Medya Rehberi yayınlanacak. Tek Durak Hizmet Noktasının hayata geçirilmesine yönelik Pilot Uygulama yapılacak. Yılsonuna kadar tüm kurumlar elektronik hizmetlerini e-Devlet Kapısı’na aktaracak. e-Devlet üzerinden daha fazla bütünleşik ve yaşamsal olaylara yönelik yeni hizmetler sunulacak. e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısının 2018 yılında 40 milyona ulaşması hedefleniyor. Mevcut durum ise halen 35 milyonu geçti. 2020’li yıllar için 5G çalışılacak. Ulusal genişbant stratejisini devreye alınması hedefleniyor. Baz istasyonlarına ilişkin düzenlemeler yapılacak. EHABS Sistemi hayata geçirilecek. E-imza düzenlemesi AB’nin eIDAS düzenlemelerine uygun olarak genişletilecek. Evrensel Hizmet Mobil Kapsama Projesinin 3. Faz çalışmaları çerçevesinde 1500 yerleşim yerine 2G ve 4.5G götürmek için ihale yapılacak. Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi Fizibilite Etüdü tamamlanarak, inşaat yapım ihalesi yapılacak. Bu yıl yerli ve milli e-posta çalışmaları yapılacak. Anlık mesajlaşma platformu kamunun kullanımına açılacak. Adil Kullanım Noktası (AKN)’na ilişkin olarak Mayıs 2017’den geçerli olmak üzere kademeli bir iyileştirme başlamış olup 01.01.2019 itibariyle AKN uygulaması tamamen kaldırılacak. “Abonelere Yapılacak İadelerde Uygulanacak Usul ve Esaslar” 30.06.2018’de yürürlüğe girecek. Abonelerin herhangi bir sebeple oluşan alacakları huşunda işletmecilere bildirim zorunluluğu getirildi. Alacaklara dair internet üzerinden sorgulama imkanı sağlandı. Alacakların iadesinde mahsuplaşma, hesaba nakit iade ve telefon hattına para yüklemesi şeklinde alternatifler oluşturuldu. Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve 2018-2020 Eylem Planı uygulamaya alınacak. PTT Drone ile teslimata başlayacak. UPU Dünya CEO Forumu PTT’nin ev sahipliğinde ülkemizde gerçekleştirilecek. Türkiye Kart Projesi’nin bu yıl başlaması hedefleniyor. PTT 2018 yılında Kağıtsız Ofis projesini hayata geçirecek.
Yıllık ortalama 12 milyon yeni akıllı cep telefonunun satıldığı Türkiye’de artan akıllı telefon mobil internet kullanımıyla yılda 19 milyonu aşkın taşınabilir şarj cihazı ithalatı yapar hale geldiğimizi düşünürsek görünen o ki, bu yatırımlarla cep telefonu, cep telefonu taşınabilir şarj cihazı ve internet kullanımında yeni rekorlar bizi bekliyor.