GÜNDEME DAİR…
SEDA GÖK
Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği’ne (International Air Transport Association- IATA) göre tüm dünyadan tarifeli havayolu taşıyıcılarının dünyada 2036 yılında Türkiye havacılıkta Fransa’yı geçerek, gelişen en büyük dokuzuncu ülke olacak. Avrupa’da ise havacılıkta gelişen en büyük dördüncü ülke olacak.
Havacılık alanındaki karnemize satır başları ile baktığımızda 2017 yılında 1,3 milyar lira yatırım yapıldı. 2017 yılında toplam 195 milyon yolcu taşınarak bir rekora imza atıldı. 2016 yılında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 2017 yılında 2015 yılı tarifelerine geri dönüş yapıldı. 2018 tarifelerinde de iç hatlara yönelik hizmet bedellerindeki Türk Lirası ücretlerde artış oranı %10 ile sınırlı tutuldu, dış hatlara yönelik hizmet bedellerindeki Euro ücretlerde ise artış yapılmadı. Geçtiğimiz yıla baktığımızda Türkiye olarak artık Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (International Civil Aviation Organization-ICAO) konsey üyesiyiz. Ayrıca HÜRKUŞ sertifikalandırıldı. TİM verilerine göre, havacılık işletmeleri hizmet ihracatında ilk sıraya yükseldi. İnsansız Hava Araçları (İHA) kayıt altına alındı. İHA pilotu lisansı 22 bin, İHA sayısı 19 bin oldu. Sinop, Çanakkale ve Van Ferit Melen Havalimanı Yeni Terminal Binası yapımları tamamlandı. Karaman ve Yozgat havalimanlarının yapım ihalesi gerçekleştirildi ve 2018 yılı başında temel atılarak yapımına başlanılacak. Bayburt ve Gümüşhane illerinin birlikte kullanacağı bir havalimanı yapılacak olup ihale süreci başladı. Rize-Artvin Havalimanının yapımına başlandı ve 29 Ekim 2020’de açılışı yapılacak. Türksat 4A ve 4B hizmete devam ediyor. Türksat 5A ve 5B Uydularının sözleşmesi Kasım 2017’de imzalanarak üretimine başlandı. Türksat 5A’yı 2020, Türksat 5B’yi ise 2021 yılında uzaya göndermeyi hedefliyoruz. Türksat 5A ve 5B ile yeni Ku-Bant frekansını kullanan ilk 5 ülke arasına gireceğiz. Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde üretimine başlanan ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’da tasarım aşamasının sonuna yaklaşıldı ve yeterlilik test modellerinin üretimine başlandı. Ülkemizin, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak projenin 2020 yılında tamamlanması hedefleniyor. Ayrıca bu yasama döneminde kanunlaştırılması planlanan “Türkiye Uzay Ajansı”nın kurulma çalışmalarına başlandı.
Peki, 2018 yılında havacılık alanında neler hedefliyoruz? Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığının 2018 yılı çalışma programına baktığımızda; İstanbul Yeni Havalimanının ilk etabı yüzde 73 seviyesinde tamamlandı. 90 milyon yolcuya hizmet verecek ilk etabının 29 Ekim 2018 tarihinde hizmete açılması hedefleniyor.
Çukurova Havalimanı altyapı yapımına devam edilecek. Esenboğa PAT Sahaları Yapımı sürecek. Ayrıca Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pist yapımı hızla sürüyor. Muş, Kahramanmaraş ve Balıkesir Merkez Terminal binaları yapımına devam ediliyor. Gaziantep Yeni İç Hatlar yapımı başlayacak. Tokat, İzmir-Alaçatı, havalimanlarının yapımlarına yönelik çalışmalara devam edilecek.
Karayolu taşımacılığının üzerindeki yükü hafifletmeye odaklanan havacılık sektörü atılım yapmaya hazırlanırken, kanaat önderlerinin de bu konuda ev ödevini tamamlamak için çalışması gerekecek.