SGK, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan elektronik imzalı e-reçete sisteminin illere göre oranını yayımladı.
2017 yılında en düşük elektronik imzalı e-reçete yazılan illerin doğudaki iller olduğu görüldü. En düşük elektronik imzalı e-reçete yazılan Erzurum yüzde 59 ile başı çekiyor. Erzurum’u yüzde 65 ile Muş, Mardin, Malatya takip ediyor.
En yüksek elektronik imzalı e-reçete yazılan il ise yüzde 97 ile Bolu. Bolu’yu yüzde 97 ile Tokat, yüzde 96 ile Aydın ve Yalova takip ediyor.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, yüzde 59 ile 78 aralığında en az elektronik imzalı e-reçete yazılan 12 il bulunduğunu söyleyerek, “Bu illerin çoğunluğunun Doğu bölgemizdeki iller olması bu bölgelere gereken altyapının tam olarak sağlanamadığını göstermektedir” dedi.
Türkiye’deki genel reçete sayısının günlük 1 milyon 500 bin-1 milyon 600 bin arasında değiştiğini bildiren Nurten Saydan, “Türkiye genelinde elektronik imzalı e-reçete yazma oranı yüzde 84″ dedi.
Saydan, ayrıca tıbbi malzeme reçetelerinin de elektronik ortamda yazılması için pilot uygulamanın başladığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye genelinde reçetelerin elektronik imzalı e-reçete olarak yazılma oranı yüzde 84′lerde. Bunun en büyük payını aile hekimleri ve özel hastaneler oluşturuyor. Aile hekimliklerinin elektronik ortamda yazdıkları reçeteler yüzde 97 oranında olup, özel hastanelerin ise elektronik ortamda yazdıkları reçeteler yüzde 90 oranında. Özel hastanelerin oranının düşük olmasının nedeni acillerden yazılan manuel kâğıt reçetelerdir.”
ELEKTRONİK REÇETENİN FAYDALARI
“Elektronik imzalı e-reçete sistemine geçildikten sonra, eczanelerde reçeteyi sisteme işlerken harcadığımız zamanı, vatandaşlara ilaç danışmanlığı hizmeti olarak değerlendiriyoruz” diyen Saydan, elektronik reçeteye geçilmesinin faydaları hakkında şunları söyledi:
“Elektronik imzalı e-reçete sistemiyle, büyük oranda sahte reçetenin önüne geçildi, yazılan reçetelerle ilgili istatistiki bilgi toplanması kolaylaştı, kâğıt israfının önüne geçildi, reçete okunamama durumlarının yüzde yüz giderilmesini sağladı, ilaç bilgisine ulaşma süresinin kısalması, doktor ve eczacıya vakit kazandırması, kayıt edilebilirlik, sürdürülebilirlik, takip edilebilirlik açısından kullanışlı bir sistem oldu.”
Genellikle yazılan kâğıt reçetelerin acil reçeteler ve majistral (eczane laboratuvarlarında hazırlanan yapma ilaç) reçeteler olduğunu söyleyen Saydan, ”Medula sistemine eczanelerimizde en çok hazırlanan 52 adet majistral formül kartının sisteme dahil edilmesi kağıt reçete sorununu büyük ölçüde çözecektir” dedi.
Saydan, “TEİS olarak Türkiye genelinde elektronik imzalı e-reçete reçete yazılım oranın yüzde yüze ulaşmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz. Ayrıca eczacının ve vatandaşın sorun yaşamaması için Sağlık Uygulama Tebliğinin bir an evvel Medula’ya tam uyarlanması hastalarımıza daha fazla zaman ayırmamızı sağlayacak, yaşanan eczacı mağduriyetlerini giderecektir” diye konuştu.