Kanatlı sektörü, beklentilerin üzerinde bir yılı geride bıraktı. Sektör, özellikle yılın son çeyreğinde iç pazarda balık ve okul sezonunun açılması, Kurban Bayramı’na rağmen ihracatta gerek talep gerekse döviz kurundaki artışa bağlı olarak yılı kar ile kapattı.
“2016 kanatlı sektöründe bereketli bir yıldı” diyen Erpiliç Genel Müdürü Mustafa Ericek, bu yılın ilk iki aylık döneminde de talebin iyi olduğunu belirtti.
Balığın bu sezon fazla olmaması ve sebze fiyatlarının yüksek olmasının tüketiciyi tavuk etine daha fazla yönlendirdiğini ifade eden Ericek, “Ocak ve Şubat ayı iyi geçti. İhracat talebi de iç pazardaki talepte yüksekti. Burada balık çok fazla çıkmadı. Sebze fiyatlarının yüksek olması tüketiciyi tavuk etine biraz daha yönlendirdi” dedi.
Geçtiğimiz yılı kanatlı sektörü açısından değerlendiren Ericek, bu konuda “Kanatlı sektörü açısından karlı ve iyi bir yılı geride bıraktık. Beklentilerin üzerinde bir yıl idi. Özellikle yılın son çeyreğinde balık sezonunun açılması, okul sezonunun açılması ile Kurban Bayramı olmasına rağmen bu süreci ihracattan gelen talep ve döviz kurundaki artışa bağlı olarak karlı kapattık. 2016 yılında bir önceki yıla göre üretim kapasitelerimiz kısıtlandı. 2016 yılında üretim kapasitemiz düştü ancak döviz kurları arttı ve ihracat attı. Bu sayede daha karlı bir yıl oldu. İç pazar daha dinamikti. 2016 yılını 300 milyon dolarlık bir ihracat ile kapattık” diye konuştu.
İLK HEDEF; IRAK
Kanatlı sektörü olarak ton başına daha karlı olan pazarlara yöneldiklerine değinen Ericek, bu kapsamda önceliklerinin Irak olduğunu kaydetti.
Sektörün Suudi Arabistan, Türk Cumhuriyetleri, Afrika, Suriye ve Libya pazarına da odaklandığını vurgulayan Ericek, Rusya pazarında ise bir gelişme yaşanmadığını belirtti. Ericek, bu pazarlara ilişkin tespitleri şöyle anlattı:
“Rusya’da bir gelişme yok. ZatenRusya bizim için niteliksiz bir Pazar. Çünkü burada tonu 250 dolar olan düşük fiyatlı kıyma talebi gerçeği var. Onun için Rusya pazarı bizim için önemli değil. Bizim için öncelikle Irak pazarı önemli. Hedef ülkelerdeki duruma baktığımızda, bütün piliç ve parça ürünler satıyoruz. 1400 dolara tonunun satıyoruz.”
KİŞİ BAŞINA 20 KİLOGRAM TAVUK, 600 GRAM HİNDİ ETİ TÜKETİYORUZ
Türkiye’deki tüketim alışkanlıkları ve pazarı bekleyen gelişmeler hakkında da bilgi veren Ericek, şunları söyledi:
“Tavukçuluk sektöründe karlılık ile yatırımlar olacak. Bizim altyapımız uygun. Devletin verdiği destekler ile kümes sayılarımız ciddi arttı. Entegre firmaların yatırım kararları var. Bizim de şirket olarak bu konuda bir yatırım planımız var. Bu yıl talebi göreceğiz. Önümüzdeki yıl yatırım yapılacak. Kapasite artışına yönelik olacak.
Ayrıca Erpiliç olarak Bolca Hindi’yi satın alma sürecimiz oldu. Hisse devrini yapıyoruz, Rekabet Kurumundan da iznimiz çıktı. Kanatlı sektöründe talebin hem tavukta hem hindi de artacağını düşünüyoruz. Çünkü kişi başına 20 kilogram tavuk buna karşılık 600 gram hindi eti tüketimimiz var. Tüketim artacak.
Ayrıca Banvit, Brezilyalı merkezli BRF tarafından satın alındı. Bu sektöre olan güvenin bir göstergesidir. Hem iç hem çevre bölgelere olan ihracat artışı öngörülüyor. Bizim ciddi anlamda Türkiye olarak kanatlı sektöründe kapasite arttırma gücümüz var. Bu potansiyel de var.”
Sektöre yönelik desteklerin artması gerektiğine değinen Ericek, bu yıl 300 bin ton ihracat hedeflendiğini söyledi. Ericek, katma değerli ürün ihracatına yönelik ise “İç pazarda kanat ve but odaklı talep var. Bunları iyi fiyata iç pazarda satıyoruz. Biz daha çok Fileto göğüs ve bütün piliç ağırlıklı bir ihracatımız var. Bunda rekabetçi oluyoruz” dedi.