SEDA GÖK-ANKARA
Figes, geçtiğimiz günlerde havacılık ve uzay sanayinde ilk Ar-Ge ihracatını gerçekleştirecek uluslararası bir antlaşma imzaladı. Savunma başta olmak üzere birçok sektörde önemli projeler gerçekleştiren, Ankara’da OSTİM ve ODTÜ Teknokent’te ayrıca İstanbul, Bursa ve İzmir illerinde faaliyetlerini sürdüren Figes Mühendislik A.Ş., geçtiğimiz günlerde ICDDA Ankara Havacılık ve Savunma Sanayii Endüstriyel İşbirliği Günleri kapsamında uluslararası bir anlaşmaya imza attı. İleri mühendislik hizmetleri, Ar-Ge çalışmaları, danışmanlık, mühendislik eğitim hizmetleri ve yazılım-donanım satışı faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdüren Figes Mühendislik A.Ş., Güney Koreli KAI şirketi ile imzaladığı anlaşma ile helikopterin motor bölümü tasarım ve analizlerini yapacak. 3 milyon dolar tutarındaki bu antlaşma; bir Türk KOBİ şirketinin Havacılık ve Uzay Sanayicinde ilk Ar-Ge ihracatı olması açısından önem taşıyor.
FİGES A.Ş.Genel Müdürü Koray Gökalp, FİGES’in KAI ile yaptığı “Sivil Hafif Helikopter (LCH – Light Commercial Helikopter) Ortak Geliştirme Projesi’nin sadece firma açısından değil Türk Savunma Sanayi açısından da önemli olduğuna dikkat çekti. TİCARET Sohbetleri’ne konuk olan Gökalp ile projenin ayrıntıları, önümüzdeki döneme yönelik hedefleri ve sektörü bekleyen gelişmeler üzerine konuştuk.
-İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da faaliyet gösteren bir şirketsiniz. Geçtiğimiz haftada önemli bir imza töreninde sizleri izledik ve onurlandık. Bu projenin hikâyesini sizden dinleyebilir miyiz?
Şirketimiz bünyesinde havacılık ve uzay bölümümüz bu yıl kurdu. Güney Kore ile 6 ay önce görüşmelere başladık. Savunma ve havacılık sanayinde pek çok off-set uygulaması oldu. Bunlar ortak üretim odaklı idi. İşçilik ihracat ediyorduk. Artık dünyanın önde gelen bir havacılık şirketine Ar-Ge ihracatı yapacağız. Bilgi satacağız. 11 kişilik bir ekibimiz var. KAI firması ile o ekibimiz çalışacak. Proje, 2015 Temmuz ayında proje başlayacak ve ilk fazı 24 ay içinde tamamlanacak.
Bilgi olarak öncelikle neler paylaşılacak? Diğer fazlarında ne-neler olacak?
KAI’nin özgün olarak tasarladığı helikopterin motor bölümü üzerinde birlikte çalışacağız. Motor pek çok hareket ve titreşimin olduğu bir bölgedir. Çok kritik bir parçadır. İlk fazda 11 tecrübeli arkadaşımız çalışacak. Kore’ye gitmeyecekler. Tamamen Türkiye’de çalışacaklar.
Ankara’da Ahmet Rasim Sokak’ta bir yerimiz var ve oraya taşınıyoruz. Burası Ar-Ge merkezimiz olacak. Burada KAI’ye özel bir bölümü olacak.
Bu projenin büyüklüğü nedir?
3 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladık ama bu katsayısı çok yüksek bir projedir. 12 milyon dolarlık bir getirisi olacak. Referans projedir. Bize kazandırdığı bilgi ve tecrübe çok büyük bir önem taşıyor. Bu proje savunma sanayimiz için de önemlidir. İkinci fazda dinamik analiz ve tasarımlarını konuşacağız.
Neden bu firma ile çalışma kararı aldınız? Nasıl buluştunuz?
Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile yakın ilişki içindeyiz. Yönlendirmeler yapıyorlar. Bizim iyi bir bilinirliliğimiz var. Bu firmayı da bize onlar yönlendirdiler. Birkaç farklı firmayla da görüşmüşler ama bizimle çalışmayı tercih ettiler. Benim de havacılık alanında tecrübem var. Birbirimizin dilini çok iyi anlayabildik. Sonucun bu kadar hızlı alınmasına da Müsteşarlıkta şaşırdı.
-Başka ülkelerle de çalışılacak mı?
Figes olarak hizmetimizin yüzde 70’i savunma ve havacılık sanayine yönelik. Mekanik grubumuz, mekatronik grubumuz ve elektromanyetik grubumuz var. Üst düzey ürünler için çalışmalar yapıyorlar. Hassas teknolojiler geliştiriyoruz. Bunların referansıyla Türkiye’nin kendi özgün helikopter projesinde olmayı amaçlıyoruz. TAİ ile görüşüyoruz. Airbus ile görüşmelerimiz var. Milli Güç Grubu Projesi var. İhalesini alan TÜMASAN ile birlikte bazı geliştirmeler yapmak için görüşmelerimiz var. Alt başlıkların millileştirilmesi için çalışmalarımız sürüyor.
2023 yılında firmanızı nerede göreceğiz? Türkiye’nin bu alandaki gelişim hızını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’nin en prestijli özel Ar-Ge firması olmak istiyoruz. Havacılık, savunma ve otomotiv sanayindeki KOBİ’lerin de artık güçlenmeleri ve onlara destek verilmesi gerekiyor.
Tasarımda markalaşma gücümüzü olumsuz etkileyen etkenler neler?
Savunma ve havacılıkta Savunma Müsteşarlığı’na büyük görev düşüyor. Bize kapıları açmaları yeterli. Bizi tanıştırmaları ve bir araya getirmeleri yeterli. Biz kendi bileğimizin gücüne güveniyoruz, kullanıyoruz ve yol alırız. Üniversitelerimizin eğitim seviyesi yüksek ama bunu tam olarak kullanmamız gerekiyor. Biz şirket olarak bunu yapabiliyoruz. Önemli ve kritik projeler yürütüyoruz.
-Yabancıların sektöre ilgisini artırmak için ne yapılmalı?
Off-set kapsamında istemeye istemeye ilgileri vardı. Ama Türkiye ve Hindistan; dünyada ucuz mühendislik hizmetleri olarak tanınıyor. Bu ucuz damgasından kurtulmamız gerekiyor. Prestijli projelere odaklanmak gerekiyor. Bizim bu imzamız ucuz değil. KAI bizi ucuz olduğumuz için tercih etmedi.
Marka gücümüzü farklı alanlarda görmek mümkün olacak mı?
Kendi ürünlerimizi oluşturmak istiyoruz. Orada markalaşmamız söz konusu olacaktır. Bazı yazılımlar geliştiriyoruz. Havacılık ve otomotiv odaklı yapımızı koruyacağız. Alt sistemlerin prototiplerini de sanayileştirerek satıyoruz. Bu yılı 11 milyon dolar ciro ile kapatacağız. 2015 yılında ise bunun yüzde 30 artacağını öngörüyoruz. Hedeflerimizde başarılı olursak bizim için rüya yılı olabilir. Büyüme dönemine girdik. Senelerdir ektiğimizi toplamaya başlıyoruz. Bizim ismimizi daha fazla duyacaksınız.