Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Antakya’daki Expo alanında açılış kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi.
Savaş, gazetecilerin kent ve Expo organizasyonu hakkında sorduğu sorulara yanıt verdi. TİCARET Gazetesi’nin de sorularını yanıtlandıran Savaş, organizasyon kapsamında 500 bini yabancı olmak üzere 2 milyon turiste ev sahipliği yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Şehirde 13 bin 500 yatak kapasitesi olduğunu ve bu turist hareketini yönetebilecek güce sahip olduklarını ifade eden Savaş, yeni gelecek yatırımcılara yatırım yapma çağrısında bulundu. Hatay’a direk uçak seferlerinin artırılması gerektiğine de vurgu yapan Savaş, bu konuda THY başta olmak üzere ilgili şirket ile görüştüklerini kaydetti.
2 MİLYON TURİST AĞIRLAMAYI HEDEFLİYORLAR
Savaş, 6 ay sürecek Expo için şunları söyledi: “İnsanlarımızın mutlu olması, geleceğe umutla bakması için çalışıyoruz. EXPO ile Hatay’ın marka değerini yükseltmek istiyoruz. Hatay’ı ticaret merkezi yapmak istiyoruz. Hatay Expo ile festivaller ve fuarlar şehri olacaktır. Hatay var oldukça Expo alanları da var olacak ve hem şehrimize hem de ülkemize uzun yıllar hizmet edecek. Amacımız şehrimizin tarım, ticaret ve turizm gelirini yükseltmektir. İnanıyorum ki Expo ile Hatay’ımız, bölgemiz ve ülkemiz kalkınacak. Çiftçimiz, sanatkârımız, tüccarımız, iş insanımız kazanacak. En çok da barış kazanacak.”
Lütfü Savaş, Hatay’ın güzelliklerini dünya ile paylaşmak istediklerini ve bunu Expo aracılığıyla da yapacaklarını belirterek “Hatay’a giriş yapan yerli ve yabancı turist sayısında pandemi sebebiyle çok ciddi azalma oldu. Pandeminin etkisi ile öngörülen sayı maalesef yüzde 85’de kaldı. Turist ziyareti azaldı. Hedefimiz 2 milyon turisti organizasyon kapsamında ağırlamak” ifadelerini kullandı.
“BAKANLIKTAN “İNŞALLAH”TAN ÖTEYE DESTEK ALMADIK”
Lütfü Savaş, dünyanın üçüncü büyük organizasyonu olan EXPO’yu merkezi hükümetten destek almadan tamamen öz kaynaklarıyla başardıklarını söyledi. Devletin tüm kurumlarına bizzat başvurduğunu anlatan Savaş, “Devletimizin tüm kurumlarına başvurularımızı yapmamıza rağmen devlet hiçbir kuruluşundan maddi destek almadık. Kültür ve Turizm Bakanımız ile bizzat makamında görüşüp Hatay halkı adına destek istedim, destek “İnşallah” tan öteye gitmedi. Siyasi parti gözetmeksizin 30 büyükşehir belediyesine davetiye gönderdik. İktidar partisi belediyelerden sadece Gaziantep Büyükşehir Belediyesi geldi” dedi.
“TÜRKİYE İLE SURİYE BARIŞMALI”
Suriye’deki savaştan en çok etkilenen kentlerin başında Hatay’ın geldiğini belirten Başkan Savaş, “Türkiye ile Suriye barışmalıdır. Nasıl ki Birleşik Arap Emirlikleri’yle, Ermenistan’la, İsrail’le barışıyorsak Müslüman kardeşlerimizle de barışmalıyız” dedi.
Kentte demografik yapısının değiştiğini, bunun çeşitli sorun ve risklere sebep olduğunu anlatan Savaş, Suriyeli sığınmacılara Hatay’da vatandaşlık verilmesinin seçmen oranını da etkilediğini ifade etti ve Suriyeli kadınların doğum oranlarının Türk kadınlarına göre oldukça fazla olduğunu kaydetti.
“MUHTARLARIMIZ SURİYELİLERİN MUHTARLIK KAZANABİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR”
Suriyeliler arasında çok eşli evliliğin yapıldığını ifade eden Savaş, “4 evlilik yapan çok Suriyeli var. Yılda bir kez doğum yapan kadınlar var. Doğum hızları böyle devam ederse yakın gelecekte biz azınlık olacağız. Son seçimimizde 13 bin Suriyeli oy kullandı. 2020 verilerine baktığınız zaman oy kullanabileceklerin sayısı artmış. Muhtarlarımızla görüştüğümüz zaman Suriyelilerin muhtarlığı kazanabileceğini söylüyorlar. Reyhanlı’da seçime girseler rahatça ve fazlasıyla kazanırlar” açıklamalarında bulundu.
Savaş, EXPO 2021 Hatay’ı kentin tarımı, ticareti, turizmi, gastronomisi için yaptıklarını vurguladı. Suriye savaşı sebebiyle sosyolojik, psikolojik ve özellikle ekonomik olarak çok kötü etkilendiklerinin altını çizen Savaş, tüm bunlara çare olacak Expo’yu şehre kazandırdıklarını açıkladı.
GÖRKEMLİ SAHNE GÖSTERİSİ AÇILIŞA DAMGASINI VURDU
Hatay’ın bereketli topraklarında izleri olan ve geçmişini geleceğine taşıyan efsanelerinin sahneye taşındığı 7 bölümden oluşan Hatay: Zamanın Efsanesi Açılış Gösterisi, izleyenlere unutulmaz bir deneyim yaşattı.
EXPO’ 21 Hatay, 4000 m3 scaffold sahne yapısı, 800 metrekare led ekran, 650 m2 sahne alanı, 75 adet kinetik dekor, raylı sistem, 2800 metre şerit led, 900 m2 özel üretim dekor, pyro teknik, aerial silk olmak üzere performans uçuş, arttırılmış gerçeklik ve 580 fikstür ışık sistemi ile son teknoloji sahneleme tekniklerini Türkiye’de ilk kez bir mozaiğin parçaları gibi bir araya getirerek dünya çapında yapılan açılışları aratmayan bir şovla herkese kapılarını açtı. Hatay’ın çağlar boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden ve efsanelerinden yola çıkılarak oluşturulan hikaye kurgusu bu proje için özel olarak seçilen 50 kişilik profesyonel dans topluluğu ve sirk sanatçılarının performansları ile sahnelenirken, bütün koreografi, video mapping teknolojisi kullanılarak interaktif bir şekilde canlandırıldı.
DÜNYANIN EN BÜYÜK TABAN MOZAİĞİ ‘ORTAK VAROLUŞ’ UZAYDAN GÖRÜLEBİLİYOR
1 Nisan’da açılışı yapılan Hatay EXPO 2021 için hazırlanan “Ortak Varoluş” isimli dünyanın en geniş taban mozaiği, EXPO alanında ziyaretçilerini ağırlıyor. Uzaydan dahi görülebilen mozaikte 40 ton taş kullanıldı, toplamda 300 kişi çalıştı.
Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanılan taban mozaiği, yaklaşık 40 ton doğal taş ve 16 milyon küçük kare taşlar kullanılarak, Hatay’daki tüm mozaik atölyelerinin de imece usulü çalışması ile birlikte tamamlandı. Bin 600 metrekare alanda 45 metre çapında yapılan taban mozaiği uzaydan bile görülüyor.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Doç. Dr. Banu Özdilek, mozaiğin özelliğinin Türkiye’nin dört bir tarafından gelen renkli taşlarla yapılması ve el ile işlenmesi olduğunu belirterek, “Bu, dünyanın en geniş taban mozaiğidir. Bin 600 metrekare alanda 45 metre çapında ve bu özelliği ile de Guinness Rekorlar Kitabına girmeye hazırlanıyor. Bundan sonraki süreçte Guinness süreci başlayacak ve uluslararası alanda da tanınacak. Özelliği, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen renkli taşlarla yapılmış ve el ile işlenmiş olması. Hatay’ın antik dönem Roma geleneğine atıfta bulunarak, antik dönemin sanatı ile birlikte modern bir tasarım anlayışı gerçekleşti. Teması barış ve ismi de bu yüzden ‘Ortak Varoluş’tur. 300’den fazla kişi emek verdi ve burada kalıcı olarak yerini aldı. Hatay’ın derin tarihi ve çeşitli kültürü katman katman anlatılıyor. Mozaiğin yerli yapısına, Hatay’ın renkli ve zengin yapısına yakışır bir eser tasarladık” dedi.
“ÜNİVERSİTENİN İLK TASARIM TESCİLLİ PATENTİ ALINDI”
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinden Arkeolog Dr. Hasan Onur Tıbıkoğlu ise Hatay kent tarihinde ilk defa noter devir sözleşmesine konu olan bir sanat eseri ortaya çıktığını dile getirerek, “Tasarım süreci önemli protokollerle gerçekleştirildi. Hatay’ın ve üniversitemizin tarihine geçmiş ilkleri taşıyor. Üniversite ve kamu işbirliği ile gerçekleşti ve üniversitenin ilk tasarım tescili olarak patenti alındı. Üniversitemizin ilk ticarileşen ilk tasarım tescili olarak üniversite bilgisi kamuya aktarıldı. Noter devir sözleşmesine konu olan ilk sanat eseridir. Grafik uygulamaları, hikâyesi ve tasarımını yaklaşık 2 ayda tamamladık. Daha sonra yapım aşamasına geçildi. Yapımında Hatay mozaik sektörünün olabildiğince geniş şekilde temsil edilmesi çok önemliydi. Bu, Hatay’ın barış ve birliktelik kültürüne atıf yapan bir ilkeydi. Sadece zanaatçılarımız yoktu, bilim insanları, uzmanlar var. Alt yapısında, mühendisliğinde, teknik kısımlarında çalışan 300′den fazla kişi gönülden davrandılar” diye konuştu.