Günümüzde birçok endüstrinin ana odağında veri analitiği ve veriye dayalı karar verme süreçleri yer alıyor. Yapay zekâ ve nesnelerin interneti tabanlı teknolojilerle harmanlanan veri bilimi sayesinde, yanlış karar verme olasılıkları ortadan kalkarken ekonomi ve üretim bakımından da fayda elde ediliyor.
Tüm dünyada ve ülkemizde diğer pek çok sektörde olduğu gibi hayvancılık endüstrisi de karar vermeyi yönlendirmek için veri analitiği kullanan sektörler arasında yer alıyor.
Özellikle ülkemizde de kullanılmaya başlanan bu yeni nesil veriye dayalı teknolojik ürünler sayesinde hayvanların sağlık verileri, biyolojik performans verileri ve çiftliğin finansal verileri en doğru ve verimli şekilde sisteme entegre ediliyor. Bu sayede, ülkemizde de önemli bir yer tutan hayvancılık endüstrisinde, performans odaklı değişim ve dönüşüm adına önemli adımlar atılıyor.
Hayvancılık sektöründe karar verme süreçlerinin etkin kullanımına destek olan bu yeni nesil teknolojiler ile çiftçilerin hayvan sağlığını ve daha iyi ürün verimini destekleyici eylemlerde bulunmalarına yardımcı olunması hedefleniyor. Bu yeni nesil teknolojiler çiftçilerin yanı sıra veteriner hekimlerin hayvan sağlığı ve refahına yönelik izleme ve çözümler sunmalarına da olanak sağlıyor.
Hayvan tanımlaması, hayvan refahı, sağlık ve beslenme odaklı uygulamalar ve verimli çiftlik yönetimi programlarını içeren bu teknolojiler konusunda sunduğu çözümler ile sektörün gelişimine katkı sunan MSD Hayvan Sağlığı, çiftliklerde üretkenliğin korunmasına ve geliştirilmesine de katkı sağlıyor.
MSD Hayvan Sağlığı Türkiye & İran Genel Müdürü Burhan Hacı ile MSD çalışmaları üzerinden Türkiye’deki hayvancılık sektörünün gelişmelerini bu alandaki teknolojik gelişmelerin pazara etkisini konuştuk.
MSD Hayvan Sağlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
MSD Hayvan Sağlığı olarak, “Daha Sağlıklı Hayvanlar İçin Bilim” sözümüz doğrultusunda, veteriner ilaçları, aşı, sağlık yönetimi çözümleri ve dijital bağlantılı tanımlama, izlenebilirlik ve izleme ürünleri ve hizmetlerini veteriner hekimler, çiftçiler, hayvan sahipleri ve diğer bütün müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. MSD Hayvan Sağlığı olarak en önemli önceliğimiz hayvan sağlığı, hayvan refahı ve performansını korumaya ve geliştirmeye öncelik verip bu amaç doğrultusunda çalışmak.
Teknoloji odağınızdan bahsedebilir misiniz?
MSD Hayvan Sağlığı olarak, hayvanların daha sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için teknoloji ve bilime odaklanıyoruz. Gelecekte bilimsel ilerlemeler görmek istiyorsak, bugün araştırmaya büyük yatırım yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Hayvanların ve müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, hayvan hastalıklarının tedavisi, kontrolü için etkili çözümler ve hayvan refahını sağlayabileceğimiz teknoloji odaklı ürünler geliştiriyoruz.
Parazitlerle ve enfeksiyonlarla mücadeleden hayvanların sağlığını ve performansının iyileştirilmesine; hayvanların dijital olarak anlık izlenmesi, takibi, sağlık analizinin yapılmasına kadar farklı faydalar üretmeye odaklanan farklı projelerimiz, çözümlerimiz bulunuyor.
MSD Hayvan Sağlığı olarak Allflex Livestok Intelligence portföyünde yer alan kimliklendirme ve takip ürünlerimiz ile globalde hedefimiz tüm dünyada bir milyar hayvanı online hale getirmek.
Biz, teknoloji ile hem hayvanların hem de insanların sağlığını birlikte koruyabileceğimize, refahlarını yükseltebileceğimize ve hayvanların üretim performansını iyileştirebileceğimize inanıyoruz.
Hayvancılık sektörünü yönlendirecek teknolojiler neler? Dünyada neler konuşuluyor?
Bugün hayvancılık sektörü, artan gıda talebi ve hayvan sağlığına dair artan endişelerle karşı karşıya. Üretimin performansını hayvan refahından ödün vermeden sürdürülebilir kılmak ve artırmak her zamankinden çok daha fazla bir önem arz etmeye başladı. Burada teknolojinin gücünden ve hızından yararlanabiliriz.
Hayvancılığı geleneksel yollarla yapmak ve bu yöntemleri devam ettirmek, tüm dünyada hayvansal proteine artan talebi ne yazık ki karşılayamaz. En yüksek düzeyde verimliliğe ihtiyacımız var. O yüzden hayvancılık sektörünün en büyük dönüştürücü gücü teknoloji olacaktır.
Bu noktada, bir işletmenin en önemli hedefi üretim performansını artırmak ve verimliliği yükselterek maliyetleri düşürmek olmalıdır. Bu süreçte teknoloji bize yol gösterebilir. Anlık hayvan ve sürü takibi ile birlikte, birbiri ile veriler vasıtasıyla konuşan daha sağlıklı, daha refah ve daha verimli bir üretim süreci planlanmasına veteriner hekimlerimizin deneyim ve bilgileriyle yardımcı olabiliriz.
Teknoloji odaklı uygulamalarınız ile verimliliği ve hayvan sağlığını nasıl etkiliyorsunuz?
MSD Hayvan Sağlığı olarak, günümüzün hızla gelişen teknolojik ve bilimsel gelişmelerini işimizin odağına alarak, sadece belli bir bölgede değil, dünya ölçeğinde hayvan sağlığı sektörünün geleceğini şekillendirme hedefini misyon edindik. Hayvancılık sektöründe Allflex Livestok Intelligence ürün ve uygulamalarımız ile teknoloji odağımızı güçlendirdik.
Allflex Livestok Intelligence portföyünde yer alan kimliklendirme ve takip ürünlerimiz sayesinde damızlık işletmelerde, ineklerdeki kızgınlık takibi, hayvan sağlığı ve refahı, sıcaklık stresi ve sürü yönetimi konusunda veri odaklı teknolojik çözümler sunuyoruz.
Bu sayede, hayvanlara ait sağlık sorunlarını erkenden tespit etme olanağı sağlıyoruz ve veteriner hekimlerimizin uygun gördükleri tedavilere verilen yanıtı hızla değerlendirme konusunda onlara destek oluyoruz. Tekil ve sürü özelinde tedaviyle ilgili bilinçli ve zamanında karar verilerek tedavi maliyetlerinin düşürülmesine, verimli et ve süt üretiminin gerçekleştirilmesine olanak sağlıyoruz. Ürünlerimiz sayesinde elde edilen ve sürü içindeki eğilimleri ortaya çıkaran çeşitli raporlar, çiftçilerin refah, beslenme, ısı azaltma ve diğer çiftlik yönetimi stratejileriyle ilgili veteriner hekimlerle zamanında bir araya gelmesini ve doğru karar alınmasını sağlıyor.
Teknoloji odağımız hayvan sağlığı ve refahını, izlenebilirliği, güvenliği ve otomasyonu daha da ileriye taşıyor. Hayvanları kimliklendirme, onlarla veri ve bilim odaklı ilişki kurma, hayvanların hareketlerini izleme ve ihtiyaçlarını öngörmenin yanı sıra işletmelerin sürülerini daha kolay ve etkin bir şekilde yönetmesi gibi alanlarda sektörümüze yardımcı oluyoruz.
Veteriner hekimlerimizin destekleriyle işletmelerin çiftlik yönetimlerini iyileştirmelerine yardımcı olmak amacıyla gerçek zamanlı, uygulanabilir veriler sağlayan tanımlama ve izleme teknolojileri sunuyoruz. Sıcaklık stresi, grup yemleme takibi, geviş takibi, kızgınlık takibi ve sağlık takibi gibi sürünün performansını etkileyen parametreler cep telefonundan bile takip edebiliyor. Anlık olarak akan veriler ve bu veriler ışığında, veteriner hekimlerin rehberliğinde alınan kararlar, hayvanların sağlığını iyileştirirken sürünün kümülatif refahını ve performansını da yükseltiyor.
Dünyada kaç noktada bu sistem uygulanıyor?
Allflex Livestok Intelligence portföyünde yer alan ürünlerimiz, dünyada en fazla kullanılan takip sistemi çözümü. Tüm dünyada, 6 milyondan fazla inek, sağlık parametreleri açısından takip ediliyor, 40 binden fazla çiftlik sürü yönetim takip sistemlerimizi ve 500 milyondan fazla hayvan kimliklendirme ürünlerimizi kullanıyor. Bu sayede, yüzde 95 oranında kızgınlık doğruluğu, daha kısa buzağılama periyodu, daha az sürüden ayırma ve daha erken hastalık tespiti gibi sürünün performansını etkileyen parametrelerde iyileşme yaratıyoruz. Veteriner hekimler ve işletme sahipleri, sürü takibine ayırdıkları zamandan tasarruf sağlarken daha kısa buzağılama periyodu elde etme, daha az sürüden ayırma, tedavi masraflarının azaltılması gibi çıktılarda da önemli iyileştirmeler sağlıyoruz.
UYGULAMAYA BAKANLIK DESTEĞİ
MSD Hayvan Sağlığı ile Allflex Livestok Intelligence ürünlerinin satışı konusunda Türkiye ve dünyada stratejik partnerlik geliştiren Kurtsan Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kurt ise, Allflex çözüm ve uygulamaları ile hayvanların sağlığını ve esenliğini korumak için zamanında hareket etme ve sağlıklı bir gıda tedariki için en uygun üretim sonuçlarını elde etmenin mümkün olduğunu belirtiyor.
MSD Hayvan Sağlığı ile gerçekleştirdikleri stratejik partnerlik ve Allflex Livestok Intelligence ürünleri hakkında konuşan Kurt, şunları söyledi: “MSD Hayvan Sağlığı ile gerçekleştirdiğimiz stratejik partnerlik çerçevesinde Türk çiftçisini dünya ile rekabet edebilir bir pozisyona getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türk çiftçilerinin daha üretken çiftlik yönetimi yapabilmesi için Allflex Livestok Intelligence kimlik ve takip sistemi çözümleri ile süt üretim işletmelerinde tekil ve sürü özelinde üreme, sağlık, beslenme ve refah durumu hakkında veriye dayalı, eyleme dönüştürülebilir bilgileri kullanmasına olanak sağlıyoruz.”
Cem Kurt, Allflex Livestok Intelligence ürünlerinin aktivite, geviş getirme, yeme ve diğer önemli inek durumlarına dayalı davranışları analiz eden algoritmaları tarafından desteklenen çözümlerin hayvancılık sektörüne modern ve veriye dayalı bir yönetim yaklaşımı getirdiğini belirtti.
Kurt, bu konuda şunları söyledi: “Günümüzde hayvancılık sektörü gelişen teknolojinin etkisiyle büyük bir dönüşüm içindedir ve artık sektörün geleceği teknolojik uygulamalar ile şekillenmektedir. Dijital dönüşüm bizlere birçok fırsatlar sunmakta ve bu dönüşüm kamu tarafından da desteklenmektedir. Süt işleme tesislerine modern imkanlar sunan bu uygulamaların kullanılabilmesi için çiftçilerimize hem Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından hem de Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı tarafından hibe destekleri sunulmaktadır.”