Son dönemde iş dünyasının gözü kulağı, Cumhurbaşkanı’nın iki dudağının arasından çıkacak bilgiye kitlendi. Aslında açıklamayı 21 Haziran tarihli kabine toplantısı sonrasında bekliyorlardı. Ama sadece turizm sektörüne yönelik KDV kolaylığının bir ay daha uzatıldığına dair bilgi ile yetinmek durumunda kaldılar.
Son bir haftadır iş ve ihracat dünyasının temsilcileri ile farklı konu başlıkları için iletişim kurduğumda; konuşmalardaki ortak nokta kısa çalışma ödeneği uygulamasının yıl sonuna kadar uzatılmasına geldi. İş dünyası bu talebinde ısrarlı…
Salgında istihdamı ve üretimi korumaya yönelik en önemli araçlardan birisi kısa çalışma ödeneği uygulaması oldu. Bu uygulama 31 Haziran 2021 tarihi itibariyle sona erecek. İş dünyası resmi ve gayri resmi toplantılarda bakanlıklara yönelik temaslarında sürenin yıl sonuna kadar uzatılması yönünde taleplerini ifade ettiler. Ancak Hükümet bu konuda ser verdi, sır vermedi. Bu belirsizlik, piyasalarda tedirginliğe de neden oluyor. Çünkü geçtiğimiz dönemlerde hatırlayacaksınız, uygulama geçmiş günleri de kapsayacak şekilde peyder pey uzatılmıştı. Bu da muhasebe departmanlarında hummalı ve gergin çalışmaları beraberinde getirmişti.
Uzatma talebinin nedeninin sadece salgın nedeniyle ortaya çıkan talep sıkıntıları olmadığına vurgulayan iş dünyası, başta hammadde ve özellikle çip krizinin çok sayıda sektörde üretim yapmayı engelleyecek düzeye geldiğinin altını çiziyorlar.
Buradaki önemli bir husus kısa çalışma ödeneği uygulamasının uzatılmasına ilişkin Kasım 2020’de yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanı’na 30 Haziran’a kadar yetki verilmesi. Kanuni olarak bu yetki dolmuş durumda. Kısa çalışma ödeneği uygulamasının uzatılması için yasal düzenleme yapılması lazım. Bu alandaki kanaat önderleri, uygulamaya yönelik genel bir mutabakat olduğu için TBMM’ye bu yönde bir teklif gelmesi durumunda kolaylıkla yapılabileceğini belirtiliyorlar.
İş dünyasının altını çizdiği süreç ise çarkların daha yeni dönmeye başladığı ve bu nedenle bir dönem daha bu desteklerin devam etmesi…
Çip krizinin dışında tedarik süreçleri sıkıntılarının özellikle son tüketiciye üretim yapan çok sayıda imalat sanayii kolunda sıkıntının büyümesine neden olduğunda birleşen iş dünyasının temsilcileri, bu sorunun üstesinden ne zaman gelineceğinin tam olarak bilinmediğini de ifade ediyorlar. Talep olsa dahi üretimde sıkıntılar yaşanabileceğinin altını çizen iş dünyası, sihirli bir değnek ile her şeyin birdenbire normale dönmeyeceğinin mesajını veriyor.
Hükümette ve ilgililere bu sorunları aktaran iş dünyasına nasıl bir cevap geleceği merakla bekleniyor.
Acaba önümüzdeki günlerde gazetelerde yine “müjde” başlığında bir başlık atar mıyız?