GÜNDEME DAİR…
Koronavirüsle mücadele sürecinde büyük gayret gösteren meslek liseleri, Türkiye’nin dört bir yanına sağlık ekipmanı gönderebilmek için var gücüyle çalıştı, çalışıyor.
Bu süreçte Türkiye genelinde 109 meslek lisesi ile 150 bilim ve sanat merkezinde üretim yapıldı. Aralıksız süren çalışmalarda, bin 467 öğretmen, 2 bin 121 öğrenci görev aldı. 385 usta da deneyimlerini öğrencilere aktardı.Temizlik malzemesi, maske, tek kullanımlık önlük ve tulum ile yüz koruyucu siperlere kadar pek çok ürünü temini için emek verdiler. Bu sürecin gizli kahramanları oldular.
* Bu süreçte meslek liselerinin rolünü daha iyi irdelemek için telefonda birkaç haber kaynağım ile sohbet etme imkanım oldu.
Bu başarının en önemli nedeni olarak okulların hepsinin kendi alanında örgütlenmesi olduğu anlatıldı. Meslek liselerinin tekstil bölümleri tıbbi maske ve tulum için kolları sıvadı.
Cerrahi maskeler için ülke genelinde onlarca okul seferber oldu. Ancak daha hızlı bir üretime ihtiyaç vardı. Seri üretim için gerekli olan o cihaz da üretildi. Kimya bölümleri dezenfektan, metal bölümleri üç boyutlu yazıcı ile yüz siperi yaptı.
Meslek Liselerinden Sorumlu Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür’ün ise değerlendirmeleri önemliydi.
Gür, mesleki eğitim algısının son dönemde yükseldiğini söyleyerek, bu durumun bir tesadüf olmadığına dikkat çekiyor. Artık Türkiye’de mesleki eğitim algısı yükseliyor. Son altı senedir okul-sanayi işbirliği İstanbul modelinde sektörü mesleki eğitime entegre etmeye çalıştıklarını anlatan Gür, bu konuda iş dünyasından da özellikle sanayi odalarından önemli destek aldıklarını da ifade ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığının bilgilerine göre, 50′ye yakın mesleki ve teknik Anadolu lisesi koronavirüs mücadelesinde üretim ağına katıldı. Şu ana kadar yaklaşık 12 milyon maske üretildi ve her ilde valiliklerin koordinasyonunda dağıtımı sağlandı. Maske üretimi kapasitesinin artırılmasına yönelik otomasyon çalışmalarına önem verildi. Bu amaçla İstanbul’daki AR-GE merkezinde maske makinesi üretimine yoğunlaşıldı. Böylece İstanbul’da iki adet ‘Otomatik Üç Katlı Telli Ultrasonik Cerrahi Maske Makinesi’ üretildi. Aynı makineler Bursa ve Konya’da da üretilmek üzere. Böylece İstanbul’da aylık maske üretim kapasitesi 5 milyona ve toplamda ise tüm ülkede 10 milyona çıkabilecek. Aynı şekilde Ankara’da etkin çalışmalar yürütüldüğünü biliyoruz. Bu konuda Ankara Sanayi Odası’nın etkin çalışmaları dikkat çekiyor.
Özellikle sağlık çalışanları ile yakın temasta çalışan kişilerin en önemli ihtiyaçlarından birisinin de yüz koruyucu siperlikler oluşturuyor. 150 Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) ayrıca mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 3D yazıcılarla yüz koruyucu siper üretilmeye başladı. Daha sonra ise meslek liselerinde kalıp üretilerek, seri üretime geçildi. Şu ana kadar Türkiye genelinde 765 bin yüz koruyucu siper üretildi ve dağıtıldı. Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonu ile sağlık çalışanlarına yüz koruyucu siperler ücretsiz ulaştırıldı. Polis Haftası nedeniyle polislere de ücretsiz 250 bin yüz koruyucu siper gönderildi.
1980’den beri itibarını kaybeden meslek liseleri, eski günlerine kavuşmayı hedefliyor.
Özellikle sanayicinin kalifiye insana ihtiyaç duymasıyla önemi artan meslek liselerinin önünün açılması için pek çok girişimde bulunuluyor. Meslek liseleri sanayici için iyi bir kaynak oluşturuyor. Nitelikle öğrencilerin bu liselerde yetiştirilip, üretime kazandırılması hedefleniyor.
Türkiye’de meslek liselerinden mezun olanların yüzde 7 ila 12’si kendi alanında çalışırken, diğer geri kalanı ise sanayinin dışında faaliyet gösteriyor. Böylelikle sanayide çalışabilecek bir sürü hedef kitle kaybedilmiş oluyor.
Üstelik mesleki teknik eğitim normal liselerde verilen eğitimden çok daha pahalıya mal oluyor. Bu da meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin kendi işlerinde çalışmaması, milli anlamda ciddi verimsizliğe sebep oluyor.
Ancak pandemi sürecinde önemi bir kere daha ortaya çıktı. Rahmetli Mustafa Koç’un başlattığı “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” hamlesinin ne kadar önemli olduğunu bu süreçte sanırım bir kere daha iyi anladık. Lise için tercihlerin yapıldığı şu günlerde bunun da dikkate alınması gerekiyor diye düşünüyorum.