Geçtiğimiz hafta bir grup gazeteci Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün ile bir araya gelip sohbet etme fırsatı bulduk.
Yenigün, yurtdışındaki taahhüt işlerinin yüzde 90’ını üyeleri tarafından gerçekleştirilen bir kurumu temsil ediyor.10 yılı aşkın süredir Türk müteahhitleri Çin’den sona dünya ikincisi konumunda. Orta vadede hedefleri ise yıllık 50 milyar dolarlık proje üstlenmek. Buraya kadar güzel de sektörün önündeki öncelikli gündem maddesi nedir diye konuştuğumuzda karşımıza Libya çıkıyor.
Libya’daki alacaklar için görüşmeler sürüyor. Geleneksel pazarları olan Irak ve Libya’da, geçen yılın başında gözlenen barış ekonomisine dönüş işaretleri, ilerleyen zamanda ne yazık ki yerini tüm Orta Doğu için yükselen güvenlik sorunlarına bıraktı.
Yenigün, oradaki hak ediş sorununun çözümü için görüşmelerin sürdüğünü anlattı. Libya’da Türk firmalarının hak ediş alacakları 1 milyar dolara ulaşmış durumda. Teminat mektupları için yıllık 50 milyon dolar komisyon ödeniyor. Yaptıkları görüşmelerde 246 milyon dolarlık alacak Libya Hükümeti tarafından onaylanmış durumda. Geçtiğimiz günlerde Libya Planlama Bakanı Türkiye’ye geldiğinde Ticaret Bakanımızla toplantı yapmışlar. Bütün ihtilafları çözmek için adım atılmasını umuyorlar.
Diğer önemli bir konuda Irak pazarı… Irak’ın yeniden imarı için Türkiye 5 milyar dolar taahhüt etmiş. Türkiye bu taahhüdü Türk firmalarının alacaklarını ödeme şartıyla verecekti. Fakat yaşanan gelişmeler nedeniyle bu olmamış. Bununla ilgili görüşmeler hale devam ediyor. Musul Valisi’nin Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Şimdilerde gözler bu görüşmede.
Gelelim Rusya pazarına… 2019 yılında da lider pazarımız olma özelliğini korumuş ve ülkede müteahhitlerimizce 6,1 milyar dolar tutarında 56 proje üstlenilmiş. Bölgemizde jeopolitik riskler artarken, petrol fiyatlarının yükselmesi hem bölgede hem de bazı hedef pazarlarda sektöre yeni proje imkânları yaratabilecek gibi görünüyor.
Sohbetten çıkan önemli bir başlığı da paylaşmak istiyorum. Sektör, Eximbank kredi maliyetlerini düşürmek üzere ortak çalışma başlatıyor. Finansman olanakları ve teknolojisi yüksek İngiltere, Japonya ve ABD gibi ülkelerin firmaları ile üçüncü ülkelerde işbirliğinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütüyorlar.
Amaç; müteahhit firmaların girişimcilik yeteneği ile yerel pazar bilgisinin, bu ülkelerin finansman imkânları ile bir araya getirilerek küresel inşaat pazarındaki payımızın artırılması… Bu başlıkları gelişmeleri bizde takip etmeye devam edeceğiz.