GÜNDEME DAİR…
Geçtiğimiz hafta TOBB’un 75. Genel Kurulu kapsamında bir araya gelen iş dünyası temsilcileri, mesajlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletti. Ama genel kurulda Cumhurbaşkanın TMO hububat alım fiyatları konusundaki açıklamaları ön plana çıktı. Oysa iş dünyası yaşanan bu ekonomik kriz sürecinde mesajlarını çok net bir şekilde ifade etti. Bunların ne ölçüde dikkate alınacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.
İş dünyası Türkiye’de istikrarın sürmesini ve Türkiye’nin reformlarla büyümesini istiyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da genel kuruldaki konuşmasında ekonomiyi gündemin ilk maddesi yapma önerisinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, rekabet gücünü artıracak yapısal reformları arka arkaya hayata geçirmek gerektiğini vurguladı. Konuşmada öne çıkan başlıkları sizlerle birlikte hatırlayalım.
Firmaların yaşadığı sıkıntıların başında finansmana erişim ve yüksek faizler geliyor. Başlatılan finansman desteklerinin devam etmesini arzu ediyorlar.
Firmalarda yaşanan finansman sıkıntısının önemli bir nedeni de kamu da bekleyen alacaklar. İş dünyası bunların zamanında ödenmemesi nedeniyle bankaların eline insafına kaldıklarını ifade ettiler ve “Bizi bankaların eline düşürmeyin yüksek faize mahkûm etmeyin” mesajını verdiler.
İş dünyası, biriken KDV alacakları olmak üzere kamudan tüm alacakların bir takvime bağlanmasını bekliyor. Hesapların hemen bloke edilmesinin önüne geçilmesi için bir çalışma beklentisindeler…
Öte yandan “Peşin Vergi”nin kaldırılmasını istediler. Milli ve yerli ürünlerin kullanımını artırma konusunda yeni talimatlara ihtiyaç vurgusu bir daha yenilendi.
Bir diğer talepte; yeşil pasaport oldu. Hatırlayacaksınız, bununla ilgili bir mevzuat çıkarılmıştı. Ancak reel sektörün temsilcilerinin kapsama alınmaması eleştirildi. İstihdamın üretimin yatırımın liderliğini yapanların dışlandığı ifade edildi. Oda-Borsa Başkanları, Yönetimleri ve Meclis üyeleri için de yeşil pasaport talep edildi.
İstihdam Seferberliği desteklerinin bir kısmı Nisan sonunda bitti. Hisarcıklıoğlu konuşmasında istihdamda başlayan olumlu gidişin devamı için bunların uzatılmasını talep etti. Bu taleplerinde “Kısa Çalışma Ödeneği süresini de 3 aydan 6 aya çıkaralım. Kıdem Tazminatı Fonu konusunda hem firmalarımız hem de çalışanlarımız tedirgin oluyor. Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere reel sektöre ilave yükler gelmemeli. Ayrıca çalışma barışı da bundan olumsuz etkilenmemeli” mesajı dikkat çekti. İş dünyasının diğer talepleri ise şöyle:
- · OSB’lerimizin arazi ve altyapı sorunlarına da kaynak sağlanmalı.
- · Limanlara ve yurtdışına daha kolay ulaşabilmek için demiryolu altyapısı geliştirilmeli, taşıma maliyetleri düşürülmeli.
- · Lojistik köylerin faaliyete geçişi hızlandırılmalı.
- · Yine küresel arenada öne çıkan iki önemli sektörümüz, denizcilik ve yurtdışı müteahhitlikte finansman destekleri artırılmalı.
- · Vergi politikamızı değiştirelim.
- · Üreticinin girişimcinin sanayicinin üzerindeki yükü azaltılsın.
- · Emeğin değil rantın vergisi artırılsın.
- · AB vatandaşlarına karşı vize uygulamasına son vermeli.
- · Gümrük Birliğini güncelleyecek müzakereleri daha fazla ertelemeden başlatmalı.
İş dünyası istedi; bakalım Cumhurbaşkanlığı’ndan önümüzdeki günlerde bunlara nasıl cevaplar gelecek.