GÜNDEME DAİR…
Romanya, 6 ay sürecek AB Dönem Başkanlığını 1 Ocak’ta Avusturya’dan devraldı. Türkiye, bu süreçte AB ile ilişkilerde daha fazla ilerlemeyi hedefliyor. Bu yıl da en çok vize serbestisi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve yargı reformu gibi konuları konuşacağız, yazacağız. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, Avrupa’da 2019′da seçim rüzgârı esecek. Özellikle Mayıs ayındaki AB Parlamento seçimleri stratejik gelişmelere gebe…
Bu nedenle biraz önce saydığım başlıklarda, 2019’da ilerlemenin gerçekleşmesi çok zor gibi görünüyor. Avrupa’da en çok sorulan soru “Türkiye, Kopenhag kriterlerine ne ölçüde uyumlu?” Bizim bu konuda vereceğim cevaplarda çok önemli. OHAL süreci ve sonrası Türkiye, Avrupa’da nasıl okundu, okunuyor? Bunun yansımaları 2019’a nasıl olacak? İşte bu sorulara da cevap aranıyor.
Türkiye, Romanya’nın altı aylık dönem başkanlığı sırasında uzun zamandır yapılmayan Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Toplantısı’nın bakanlar düzeyinde yapılmasını hedefliyor. Bu hedefe, Avrupa Komisyonu da destek veriyor.
Çalışma takvimine baktığımızda; ilk olarak Türkiye-AB arasında 15 Ocak’ta Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyalog Toplantısı gerçekleştirilecek. 28 Şubat’ta Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı’nın yapılması planlanıyor. Türkiye-AB Liderler Zirvesi’nin ise Türkiye ve AB’de seçim rüzgârının esmesinden dolayı yapılamayacağı öngörülüyor.
Vize serbestisi konusunda Türkiye ev ödevini yapıyor ama Europol ve Türkiye arasında işbirliği ve adli işbirliği gibi alanlarda atılması gereken halen adımlar var. Bu sürecin tamamlanmasının 1,5 yılı bulacağı tahmin ediliyor.
Bu arada gözler; Adalet Bakanlığı’nın 2019′un ilk ayında açıklayacağı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde… Bu reformun AB’nin beklentilerini ne ölçüde karşılayacağını göreceğiz.
Kısacası; sadece teknik kriterleri yerine getirmek ile iş bitmiyor. Türkiye algısında da revizyona ihtiyaç var. İşte o zaman, yeniden Türkiye-AB ilişkilerini konuşabiliriz. Bu konuda da bir seferberlik ilan edilmeli…